De verbindende kracht van muziek 

Muziek brengt heel wat teweeg, in ons lichaam, onze geest en zelfs in onze hersenen. Patiënten van de afdeling algemeen inwendige ziekten in AZ Sint-Jozef Malle mogen dit aan den lijve ondervinden. Christel Brughmans, gekwalificeerd harptherapeute in opleiding, speelt er harp aan bed van enkele patiënten. Zo probeert ze hen emotioneel, spiritueel, lichamelijk en psychologisch te ondersteunen.

 

Muziek op maat

De muziekvoorkeur en stemming van de patiënt bepaalt welke soort muziek zij speelt, bijvoorbeeld rustgevende of opbeurende muziek. “Ik stem mijn muziek af op de ademhaling van de patiënt voor een aangename ervaring. Het is een compliment voor me als patiënten in slaap vallen”, vertelt Christel. Waar mogelijk mag de patiënt de harp ook aanraken. Dat verhoogt het concentratievermogen bij het luisteren. Het plezier van zo’n ‘samenspel’ brengt een vrolijke noot en kan de patiënt inspireren.

Effecten van therapeutisch harpspel

Onderzoek van professor Erik Scherder in Nederland wees uit dat muziek makkelijker doet ademen, het angstniveau van de patiënt naar beneden brengt en pijn vermindert. Het creëert een adempauze voor familieleden en onze medewerkers. Bovendien is het een zeer unieke ervaring voor de patiënt!

Reacties van luisteraars

“De muziek bracht me onmiddellijk in contact met de patiënt en met de emoties die loskwamen. Het was tegelijkertijd ook helend, geruststellend en bevrijdend. Ik voelde een beetje magie, maar vooral warme zorg!” - Ines Vercalsteren, zorgmanager AZ Sint-Jozef Malle

“Mijn moeder leek te ontspannen en haar toestand te accepteren, haar ademhaling werd dieper.”

“Wat mij het meest opviel, was de prachtige sfeer die de harpmuziek creëerde voor onze familie en iedereen in het ziekenhuis.”

Wie is Christel Brughmans?

Christel Brughmans is psychotherapeute van beroep en speelt al 11 jaar met veel plezier harp. Ze volgt aan de Europese afdeling van het Internationaal Harp Therapie Programma (IHTP) een opleiding tot therapeutisch harpspeler. Van februari tot en met april 2019 doet zij wekelijks twee uur stage in AZ Sint-Jozef Malle als onderdeel van haar opleiding.

Christel deelt graag haar bijzondere ervaring met ons.

“Wanneer ik iets kan spelen dat aansluit bij de stemming van de patiënt, zie ik meermaals een lichtje in hun ogen, een glimlach of soms wordt er zelfs een traan weggepinkt. De houding van de patiënt verandert ook vaak. Ze gaan dan meer ontspannen zitten of liggen terwijl ik speel.

De aanwezige bezoekers, verpleegkundigen en andere medewerkers genieten ook van de rust die de muziek brengt op de afdeling. Iemand zei me ‘Dit was gewoon een gratis healing, dankjewel!’.

Het is heerlijk om te horen van mensen waarvoor ik speel, dat de klanken van de harp zo rustgevend en mooi zijn. Het raakt me bovendien wanneer mensen die zichtbaar ziek zijn en ongemak ervaren, toch zoveel moeite doen om vier of vijf keer ‘dankjewel’ te zeggen en me hun mooiste glimlach tonen. Dat moedigt me aan om door te gaan met dit initiatief en telkens weer blij naar huis te keren.”